Jdi na obsah Jdi na menu
 

Sedlo Selle Italia X-Bow recenze

19. 9. 2022

U Českých Budějovic je jeden velice šikovný cyklo krámek, kde jsou příjmení lidé. Je to Cyklo JIřička. Jsou i zastoupení značky Selle Italia a Scott, potažmo Syncros.

xbow2.jpg

Takže moje další koky vedly sem. Bez problémů mi zapůjčili sedlo přímo určené na MTB/gravel jízdu, model X-Bow. Je to poměrně nový model této italské legendy. Prezentovaný jako model přímo do terénu s velkým výřezem "superflow", skvělým komfortem a unikátním uchycení ližin. Podobně jako hodně značek, tak i zde se snaží o uchycení lyžin až na samém konci sedla, navíc s nějakým pružným uložením.xbow3.jpg

Za cenu 1600Kč dostanete sedlo ve dvou šířkách S3 (145mm) a L3 (155mm). Délka obou 255mm, váha kolem 310g. CrMo ližiny.

Pro mé sedací kosti 110mm je každopádně to užší.

Na omak je sedlo z velice příjemných materiálů a zpracování je také na úrovni. Uprostřed je až obrovská díra, která ovšem zajišťuje, že vás v těchto místech nebude opravdu nic tlačit a máte i solidní větrání :-).

xbow1.jpgPrvní pocity z jízdy byly vesměs pozitivní. Hlavně zvolená hustota a míra polstrování jsou zvolené opravdu excelentně. Je to kompromis pohodlí a zároveň slušné tuhosti. Ani po delší jízdě mě nic nebolelo. Tady jednoznačně za jedna. U jiných sedel jsem zatím necítil tak vyvážené polstrování.

Ovšem problém nastal tam, kde jsem ho zatím nikdy neměl. A to přední část sedla, která je poměrně široká. Resp. nos se zužuje jen velmi pozvolna a v těchto místech mě to dřelo na tříslech. Ani po týdnu to nebylo lepší a v podstatě mě celý týden v kuse pálila třísla. V práci, přes noc...Jako snesitelně, ale bylo to nepříjemné. Nepomohlo ani mazání. A to jsem nestihl žádnou delší cestu. Vše do 30km. Ale několikrát za sebou.

To byl důvod, proč jsem zase zklamán pokračoval dál v hledání. Bylo mi to dost líto, protože komfort byl v sedací čísti opravdu skvělý.