Jdi na obsah Jdi na menu
 

Adidas Five Ten Sleuth DLX - recenze

Tady trochu přiblížím zkušenosti s těmito botami. Hlavně musím upřesnit, že jsem celkem nenáročný jezdec, žádný vytrvalostní sportovec :-).

Nejdřív tedy od začátku, jak jsem se k botám dostal. Rozhodl jsem se pořídit trochu víc pevnější botu s lepší podrážkou na platformy. Hlavně kvůli lepšímu přenosu síly a zároveň, aby bota neklouzala. Ano, mám sice jen plastové platformy od BBB, ale drží celkem obstojně. Na netu je naštěstí spoustu cyklo bot na platformové pedály od věhlasných značek, ale často spíše ve stylu skejt bot pro freeride a downhill. Věřím, že budou kvalitní, ale úplně mě zase netáhl právě ten styl bot. Ani zbytečně robustní a hodně pogumované jsem nechtěl. Na druhou stranu zase ne nic, co je moc prodyšné, aby se bota hodila i na jaro/podzim.

sleuth.jpg

Takže jak vidíte začalo se mi scházet poměrně hodně faktorů :-)). Pak jsem zabrousil i do sektoru outdoorových bot, kde je plno zajímavých kousků. Ale často mají tyto boty "zubatou" podrážku a nebyl jsem si jistý, aby bota držela na platformě. Navíc v této kovidové době, kdy se člověk nemůže na nic fyzicky podívat to je naprd (psáno začátek roku 2021).

A pak úplně náhodou na mně vyskočila reklama na zmíněné Slouthy. A hned mě bota zaujal jak vzhledem, tak proklamovanou a skoro až legendami opředenou podrážkou Stealth. A zároveň i civilním vzezřením. Navíc ve slevě z mastných třech tisíc na 2100Kč. Tak jsem je vzal. Doprava na eshopu Adidas zdarma, možnost vrácení do 60 dnů. Pecka.

První dojem byl opravdu velice dobrý. Bota už napohled vypadá hodně  kvalitně a do detailu propracovaná. Je tuhá, ale zároveň lehká. Velikost 41 mi padla velice dobře, většinu bot mám 41 a sedí to. Střih je spíše ale těsnější. Boty jsem si nakonec nechal. Jinak jsou na noze moc pohodlné. A co je super, že i když je bota z poměrně silné kůže a celá uzavřená, tak je v nich příjemně i v létě. Beru teplotu kolem 25°, 27°. Zároveň chrání v nepřízni a chladu.

Teď ke zmíněné podešvi. Překvapivě je docela tvrdá. To mě trochu zarazilo, protože tvrdost nejde moc ruku v ruce s přilnavostí už z logiky. Je to zajímavé, ale na pedálu drží fakt perfektně. S tím jsem velice spokojen. I na tom mém plastovém prostě neuklouznou. Při chůzi jsou ale pořád poměrně tuhé a tvrdší podrážka i trochu "klape". Na dlažbě spíš i kloužou. Takže tady trochu zklamání. Nevím, jak to bude s nějakým delším výšlapem... Bojím se, že to na pohodlné celodenní nošení nebude, ale od toho primárně nejsou.

Doplnění po roce (léto 2022)

Tak botky se mnou strávily už nějaký ten čas a můžu říct, že panuje stále spokojenost. Dojíždím v nich denně do práce, v létě i zimě, plus vyjížďky. Cca najeto 2000km. Co se týče deště, tak super. Je v nich pořád sucho, krom kotníků, tam samozřejmě něco zateče. Klima s vhodně zvolenými ponožkami super. Nikde se nic neodlepuje, nepárá. No a podešev...ta už vykazuje nějaké známky opotřebení. Pata už je celkem sjetá a plocha v místě pro pedály začíná být odrbaná. Při silovém šlapání občas cítím jak trochu už tlačí pin. Mít je kovové, tak nevím nevím... Je to nejspíše daň za dobrou přilnavost.

Takže, co bych vylepšil je větší ochrana kolem kotníků - existuje i model se zvýšeným kotníkem, a možná větší tloušťku podešve.